Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk
RegistráciaHľadaťFAQZoznam užívateľovUžívateľské skupinyNeedForSpeed.sk
Prihlásenie
----> 24 hodín Le Mans 2008 14-15.6. <----

Odpovedať na tému    Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk » Tuning Zobraziť predchádzajúcu tému
Zobraziť nasledujúcu tému
----> 24 hodín Le Mans 2008 14-15.6. <----

Kto vyhrá tohtoročný už v poradí 76. ročník 24 hodín Le Mans?
Audi Sport North America (Audi R10)
71%
 71%  [ 5 ]
Team Oreca Matmut (Courage-Oreca Judd )
14%
 14%  [ 1 ]
Team Peugeot Total (Peugeot 908 HDI FAP)
14%
 14%  [ 1 ]
Charouz Racing System (Lola Aston Martin)
0%
 0%  [ 0 ]
Pescarolo Sport (Pescarolo Judd)
0%
 0%  [ 0 ]
Niekto iný...?
0%
 0%  [ 0 ]
Celkom hlasov : 7

Autor Správa
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

Založený: 16.02.2005
Užívateľ nie je momentálne prítomný na fóre

Príspevok ----> 24 hodín Le Mans 2008 14-15.6. <---- Odpovedať s citátom
Po vzore z minulého roka, keď som sa zaprisahal, že to ešte jeden rok urobím, som sa rozhodol, že tak, aby to malo grády, tak to spravím ešte v predstihu a vo všetkej paráde.

Tak. Tento rok to bude prebiehať 14 až 15.6. Samozrejme, predtým bude ešte test (1.6) a klasifikácia + spojené všetko možno k tomu.

Plagát:

Plán:
Kód:

ZKOUŠKA DEN "24 Heures du Mans"
Friday 30 May Pátek 30. května

10.00 am to 6.00 pm: Sporting Checks and Scrutineering (Circuit) 10,00 hod do 6,00 hod.: Sportovní Kontrola a přejímka (obvodní)    
Time Čas
schedule plán

Saturday 31 May Sobota 31. května

9.00 am to 3.00 pm: Sporting Checks and Scrutineering (Circuit) 9,00 hod do 3,00 hod.: Sportovní Kontrola a přejímka (obvodní)
4.00pm: Drivers and Team Managers’ briefing 4.00pm: Ovladače a tým manažerů 'instruktáž    

Sunday 1st June Neděle 1. června

9.00 am to 1.00 pm / 2.00 pm to 6.00 pm: Test day "24 Heures du Mans" 9,00 hod do 1,00 hod / 2,00 hod do 6,00 hod.: Zkušební den "24 Heures du Mans"    

24 HEURES DU MANS 24 Heures du Mans
Monday 9th June Pondělí 9. června

2.30 pm to 6.00 pm: Sporting Checks and Scrutineering (Jacobins) 2,30 hod. do 6,00 hod.: Sportovní Kontrola a přejímka (Jacobins)    
Time Čas
schedule plán

Tuesday 10th June Úterý 10. června

8.30 am to 5.00 pm: Sporting Checks and Scrutineering (Jacobins) 8,30 hod do 5,00 hod.: Sportovní Kontrola a přejímka (Jacobins)

Wednesday 11th June Středa 11. června

10.00 am : Team Managers’ briefing "24 Heures du Mans" 10,00 hod.: Team Manažeři 'instruktáž "24 Heures du Mans"    
4.00 pm: Drivers’ Briefing "24 Heures du Mans" 4,00 hod.: Řidiči 'Stručně z EP "24 Heures du Mans"    
7.00 pm to 9.00 pm: 1st qualifying practice session "24 Heures du Mans" 7,00 hod do 9,00 hod.: 1. kvalifikační praxi relaci "24 Heures du Mans"    
10 pm to midnight: 1st qualifying practice session "24 Heures du Mans" 10 hodin do půlnoci: 1. kvalifikační praxi relaci "24 Heures du Mans"    

Thursday 12th June Čtvrtek 12. června

9.00 am to 1.00 pm: Sporting Checks and Scrutineering “Le Mans Legend” (Jacobins) 9,00 hod do 1,00 hod.: Sportovní Kontrola a přejímka "Le Mans Legenda" (Jacobins)    
7.00 pm to 9.00: 2nd qualifying practice session "24 Heures du Mans" 7,00 hod do 9,00: 2. kvalifikační praxi relaci "24 Heures du Mans"    
10.00 pm to midnight: 2nd qualifying practice session "24 Heures du Mans" 10,00 hod. do půlnoci: 2. kvalifikační praxi relaci "24 Heures du Mans"    

Friday 13th June Pátek 13. června

10.00 am to 8.00 pm: Pitwalk 10,00 hod do 8,00 hod.: Pitwalk    
6.00 pm to 7.00 pm: Drivers’ parade (city centre) 6,00 hod do 7,00 hod.: Řidiči 'průvod (centrum města)    

Saturday 14th June Sobota 14. června

9.00 am to 9.45 am : Warm-up "24 Heures du Mans" 9,00 hod do 9,45 hod.: Teplá-nahoru "24 Heures du Mans"    
2.22 pm: Beginning of starting procedure "24 Heures du Mans" 2,22 hod.: Zahájení nastartováním "24 Heures du Mans"    
3.00 pm: Start of the 76th "24 Heures du Mans" race 3,00 hod.: Zahájení provozu 76. "24 Heures du Mans" rasa    

Sunday 15th June Neděle 15. června

3.00 pm: Finish of the 765th race "24 Heures du Mans" race 3,00 hod.: Povrchová úprava z 765. závodu "24 Heures du Mans" rasa

Štartová listina

Info, links:
Oficiálna stránka
Motorsport.com

Technické pravidlá (PDF)

ps.: Postupom času bude info dopĺňané. Wink
ps.2: Možete diskutovať.
ps.3: Hlasovanie kto sa stane víťazom končí 13.6. Wink
ps.4: Text v značne (Code) preložené cez translate.google.com
Wink

Naposledy upravil Bubak dňa So 31.5.2008, 15:36, celkom upravené 1 krát
Ut 27.5.2008, 18:01 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
bavorak
LFS Master
LFS Master

Založený: 28.08.2006

Príspevok Odpovedať s citátom
sa mi zda ako keby to bolo pred par mesiacmi posledny le mans a uz to tu mame zas....uz to konecne budem musiet lepsie sledovat Mr. Green

if you buy a rubish car...what you are saying - I have no interest in cars. If you have no interest in cars, you have no interesting in driving. If you dont have interest in something, it means you´re not good at it which means you must have your driving licence taken away.
St 28.5.2008, 18:25 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Darkness
Okruhový závodník
Okruhový závodník

Založený: 28.09.2006

To ide aj v telke alebo online? Zaujímavé,Le Mans som ešte nepozeral ale rád by som o tom vedel viac
St 28.5.2008, 18:36 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail ICQ
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

bavorak Napísal:
sa mi zda ako keby to bolo pred par mesiacmi posledny le mans a uz to tu mame zas....uz to konecne budem musiet lepsie sledovat Mr. Green
Tak, možno ta Le Mans Séria v Európe alebo v Amerike (ALMS). Ale čo sa týka 24 hodinovky, tak to bude skoro presne na deň rok čo bola minulá.

Darkness Napísal:
To ide aj v telke alebo online? Zaujímavé,Le Mans som ešte nepozeral ale rád by som o tom vedel viac
Streamy na video / audio rozhodne budú. Treba sledovať oficiálnu web stránku. Wink Tento rok má zaplatené práva Eurosport, resp. Eurosport 2 / Inter , takže bude to možné sledovať práve tam. Presný rozvrh je tu.

So 31.5.2008, 15:24 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Michael
Skúsený tuner
Skúsený tuner

Založený: 20.04.2007

Vitaz bude Pescarolo alebo Audi
Podla mna skor Audi lebo ma ako jedine auto dieslovy motor.

Hodnotenie LAMA už mám 2roky, a nikto mi ju nechce zrušiť- vytvoril som nezmýselnú tému v OT. Písal som každému adminovi, nech mi to zrušia. Potom mi jeden napísal, že to môže iba ten ktorý mi to dal, ale asi som si to dal sám, kedže žiaden admin mi to nedal. Dokonca moje meno som nenašiel v téme "Pravidla chovania na fore". Smile
Ne 1.6.2008, 13:17 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

Stručne...

Pršalo, prípadne bolo striedavo oblačno, čisté júnové počasie v tých končinách...

LMP1: Peugeot celkom dominoval. Zajazdil rekord kola (číslo 8 so Sarrazinom) (3:22.222) Druhý bol tiež Peugeot (číslo 9), nasledovali Audiny. Viac výsledky. #8 všetkým celkom uletelo, každému nadelilo viac než 4 sek. Najrýchlejšie auto s bezínovým pohonom bolo až 6! (#17 Pescarolo)

V LMP2 bolo najrýchlejšie holanské Porsche RS Spyder (podľa očakávania Wink ).

Viac : Link

Inak to bol celkom ostrý test. Lola Aston Martin sa celkom trápila s technikou, ďaľší zasa menili prevodovky atď... Dvaja jazdci navštívili aj nemocnicu. A to Tracy Krohn jazdiaci na Ferrari F430GT z tímu Risi Competizione (známy z ALMS Wink) a hlavne Marc Gené, ktorý celkom dobre poprevracal svoj Peugeot #7 pred šinakou Porsche a zlomil si prst na nohe .

Viac už : Link

A hlavne video, ktoré poskytlo ACO...

The accident of #7 Peugeot (Gené) EXCLUSIVE VIDEO - LeMans.org

Zhrnutie testovacieho dňa - lemans.org

Wink

Ne 1.6.2008, 19:32 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

Skoro 2 aj pól hodiny do konca. Audi číslo 2 vedie...

Tak v skratke, čo tomu predchádzalo?

V klasifikácii skvelé výkony všetkých Peugeotov, nový traťový rekord s priemernou rýchlosťou 247,160 km/hod (3:18,513) pre číslo 8. Dobré postavenie na štarte pre Lolu Aston Martin.

Tak, závod začal pre Peugeoty dobre. Potom však prišli problémy s prevodovkou u čísla 8 a pád do stredu štart. poľa. Aktuálne je 5. Wink

Do skoro tretej rána viedol Peugeot č. 7, ale Tom Kristensen sa opäť ukázal ako kráľ Le Mans (predsa 7. krát nevyhráva len tak niekto. Smile ) a predbehol Peugeota. Nad ránom začalo pršať...a pršalo až skoro do obeda. Oba teamy teraz taktizujú a všetky svoje nádeje dávaju do dvoch aút, čísla 2 Audi a čísla 7 Peugeot. Na ďaľších autách sa doslova testuje to, čo by mohlo byť prínosné pre obe tieto autá. Teoretickú šancu na víťaztsvo majú aj č. 9 a 3, ale tie strácajú už tri kolá. To kolo u č.7 sa dá ešte dohnať. Uvidíme, rozhodne to bude ešte zaujímavé.

V LMP2 vedie holanské Porsche RS Spyder. Vôbec ma to neprekvapuje, aj v LMS si vedú dobre.

V LMGT1 je to boj 009 Aston Martina a dvoch Corvette. Aston to najsôr udrží...

LMGT2 vedú Ferrari F430 teamu z ALMS Risi Competizione. Nuž, GT3 RSR nejak nejde. Škoda hlavne Flying Lizard Motorsportu, mali problémy...

Viac už links:
http://lemans.cz/2008/le_mans_2008.htm
http://www.lemans.org/24heuresdumans/pages/chronos_gb.html
http://www.lemans.org/24heuresdumans/pages/som_articles_gb.html
http://motorsport.com/lemans/

Wink

Ne 15.6.2008, 12:34 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

Audi a Tom Kristensen urobili "Veľkú Osmičku!"

Audi aj pre vytrvalý a silný odpor zo strany Peugeotu počas celých 24 hodín vyhráva 76. ročník Le Mans 2008! Audi si zaisťuje svoje 8. víťazstvo z 9 pokusov, tentokrát vďaka trojici Kristensen-McNish-Capello. Dánsky jazdec Tom Kristensen tiež slávi svoje 8. osobné víťazstvo v tomto klasickom závode. Peugeoty dokončili na druhom a treťom mieste. V LMP1 vyhráva Porsche RS Spyder Evo, LMGT1 Aston Martin DBR 9 a v LMGT2 obsadzuje prvé štyri priečky Ferrari.

http://www.lemans.org/24heuresdumans/actu/2008-06-15_CR_3521_gb.html

Výsledky, pdf:
http://www.lemans.org/24heuresdumans/chronos/h24.pdf

ps.: Len si 5 prepíšte na 6... Mr. Green

Ne 15.6.2008, 17:44 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
RISHO
Pro Tuner
Pro Tuner

Založený: 23.03.2007

misteee audi vyhralo o5 Mr. Green

Comp: MB - Gigabyte EP43-S775, CPU - Intel Pentium Dual-core E6300 (2.8Ghz), CPU FAN - AC Freezer 7 PRO, RAM - DDRAM 2x2 GB A-DATA 1066 CL6, VGA - Gainward GeForce GTS 250 512MB DDR3, PSU - Corsair ATX 450W, HDD - WesternDigital 640 GB, Audio - Sound blaster Audigy 7.1 Soft - Windows 7

Notebooks:

1. Asus F3U - win vista
2. Asus - Win XP
3. MacBook
Ne 15.6.2008, 19:12 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
bavorak
LFS Master
LFS Master

Založený: 28.08.2006

ja sa vobec nevyznam ale nechapem ze tam mozu ist aj take auta ako napr corvetta a aston...ako stylom karoserie a aj take ako ma audi alebo peugeot take klasicke le mans....ze preco neni nejaky udany ten vzhlad karoserie....potom sa vobec nehodia do jedneho zavodu...

a kukal som to asi 20 minut na eurosporte a nechapal som co im tak hrozne trva na tom kym zdvihnu auto aby mohli vymenit pneu...fakt ze to nedokazu rychlejsie to som nejako nechapal

if you buy a rubish car...what you are saying - I have no interest in cars. If you have no interest in cars, you have no interesting in driving. If you dont have interest in something, it means you´re not good at it which means you must have your driving licence taken away.
Ne 15.6.2008, 21:53 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
RISHO
Pro Tuner
Pro Tuner

Založený: 23.03.2007

no lebo sa delia na 4 skupiny : prototypy ala audi a peugeot silnejsie a slabsie a potom normalne auta ako ferrari tiez silnejsie a slabsie
ani ja neviem co mu branilo zdvihnut to auto skor Wink

Comp: MB - Gigabyte EP43-S775, CPU - Intel Pentium Dual-core E6300 (2.8Ghz), CPU FAN - AC Freezer 7 PRO, RAM - DDRAM 2x2 GB A-DATA 1066 CL6, VGA - Gainward GeForce GTS 250 512MB DDR3, PSU - Corsair ATX 450W, HDD - WesternDigital 640 GB, Audio - Sound blaster Audigy 7.1 Soft - Windows 7

Notebooks:

1. Asus F3U - win vista
2. Asus - Win XP
3. MacBook
Po 16.6.2008, 14:09 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Bubak
Ilegálny závodník
Ilegálny závodník

Tak pekne po rade...

Boxy/pitstop
Rozhodne sú uplné iné ako v iných sériach. Kedže sa jazdí vytrvalostne, počas 24 hodín zájdu do boxov minimálne 30 krát, maximálne 40.

Pravidlá majú svoje špecifiká, napr. používajú sa také "vysúvatelné" na zdvíhanie auta, nie "zdviháky" ako je tomu napr. u F1. Ani sa to nezdá, je to iné. Zastávky v boxoch sú iné, tak tomu bolo aj keď sa konali WSC, a keď už narážate na F1, tak tam ich naplno využíl až Brabham v 1983... vo WSC sa, samozrejme, používali oveľa skôr a na Le Mans vlastne odjakživa. Smile

Ukážka:

btw.: Pokiaľ viem, tak toto pre F1 tiež nie je tabu... Wink

Potom je to ešte v neposledom rade počet mechanikov, ktorí možu pracovať na stroji. Neviem koľko je ich povolených, v podrobnejších pravidlách pre tími to rozhodne bude.

A samotná výmena jazdcov, to zaberie tiež trošku času...

Rozdelenie do skupín / Prototypy a cestovné vozy:

Presne tak! Je tu viac skupín... Prototypy (P1/2) a cestovné vozy (GT1/2) sa dajú rozoznať už podľa pohľadu. GT vychádzajú z cestovných vozov. Prototypy sú prototypy. Aerodynamické hrany, špeciálne prevodovky, motory atď. Neviem, nevidím v tom žiadny problém, takto to funguje už skoro 50 rokov. Niekedy sa zmenia pravidlá skupín, takže vlastne napr. Porsche 917 patrilo teoreticky do skupiny cestovných vozov, ktoré museli byť sériovo vyrobené minimálne v 25-tich kusoch. Takže predchodza 917,908 vlastne patril do skupiny prototypov (presnejšie P3.0), 917 už do S5.0 (alebo inak povedané Skupiny 5). Skupina 5 sa ako taká sa menila viackrát, nakoniec z nej vyšla Skupina C v 1982. Podobne to napr. bolo v 1992, keď sa zrušila WSC (World Sportscar Championship), Dauer postavil produkčné auto z 962 a tak mohol štartovať v skupine GT1. To isté platí napr. aj pre všetky možné autá dekády od 1995 až 1999 (Toyota GT-One, Nissan R390, McLaren F1 GTR, Porsche 911 GT1, Mercedes-Benz CLK-LM). Pravidlá to tak určovali. Ono vlastne to boli protypy, ale ako ukazujú črty napr. na 911 GT1 vychádzala z produkčnej výroby 993-oj a 996-tiek. Medzičasom sa pravidlá menili, s tým aj prevodovka, výkon motora a hmotnosť auta (GT1 z 1996 "993" mala cca. 1000 kg, 1997 (alebo inak GT1 Evo) "996" tak 1050 a GT1 1998 950 kg (presne 967 kg na LM 1998 Wink Smile )) Nakoniec to dopadlo tak, že časom napr. v ALMS bola GT1 Evo zaradená do P1 skupiny... Posledné obdobie keď sa cestovné vozy mohli vyrovnať prototypom. Čo som tým chcel povedať? Hlavne to, že v tejto dobe sa nato dáva prísny dohľad aby každá zo skupín bola "nekonkurencie schopná voči druhej", teda aby nebolo vôbec pravdepodobné, že napr. GT2 auto vyhrá nad GT1, prípadne P2 nad P1. Ďalej to, aby sa zdvihlo napätie. Niekedy je závod v sérii Le Mans napr. v P1 jednoznačne vyhratý ale v P2 tomu tak nemusí byť. Takzvane každý závod je celkovo takým závodom 4 skupín, takže keď sa nebojuje v jednej tak v druhej. Celkom prínosné je aj to, že je možné vidieť viac spôsobov ako sa vyrovnať s pravidlami tej a tej skupiny. Nalopatu povedané, či ten menší prcek z P2 predbehne P1 auto. Ako som spomenul, totuto sa snaží zamedziť hlavne v európe kde nato také trate sú. V USA, kde sa jazdí na iných to je okatejšie. Továrne Penske Porsche napr. vyhralo v minulom roku 8 z 12 závodov absolútne, Audi zvyšné dva. Tento rok je to tak 50 na 50 (zo 4 závodov pre každého 2).

Tak možno pre niekoho temnejšia stránka veci je tá, že medzi GT2 autom a P1 je docela veľký výkonostný rozdiel. Teda GT2 može v niektorých prípadoch zavadzať. Terminológia to nádherne nazýva ako "premávku" (z ang. traffic, to je v prenosoch ALMS stále počuť). Ako som povedal, pre niekoho to nemusí byť. Ale keď sa to tak zoberie, fungovalo to tak aj na relly, vlastne aj stále funguje (v medzinárodných relly jazdia autá skupiny 2000, potom WRC a neviem čo ešte... Smile ) Tak prečo aj nie tu. Ono je to celé také iné. Ak má niekto rád jazdenie ako v F1, kde sa ide nadoraz tak 300 km (prípadne pre motor dva závodné weekendy a prevodovku aj viac, 4 či koľko) tak si to docela neobľúbi. Tu je to iné, jazdec a tím sa musia vyrovnať s viacerími problémami ako len s tým ako rýchlo zajazdiť, výkon musí byť vyrovnaný počas celého závodu, preto napr. Peugeot číslo 7 nemohol stíhať v posledných hodinách Audi číslo 2. Dôvod bol taký, že Peugeot nemal až taký grip pneumatík ako Audi. Ako samotný Peugeot uvádzal, toto mohol urobiť lepšie a súper mal v posledných hodinách náskok práve preto. Číslo 7 napr. jazdilo na slickoch, narozdiel od ostaných, ktorí mali prechodné pneumatiky do dažda. Tu je presne vidieť čo spraví 13,6 km okruh. Na jednej strane može liať ale na druhom konci je to úplne suché. Už sa teraz smejem, keď v F1 spomýnajú že majú s týmto problém na nejakej 3 až 5 km trati. Smile

Audi vs. Peugeot

Ešte chcem dodať k tomu súboju Audi vs. Peugeot. Ak by Peugeot číslo 8 nemal problémy s prevodovkou na začiatku pretekov a muselo ísť na 20 min. do boxov, mohlo to dopadnúť inak. Stíhacia jazda ho síce priviedla na 5. miesto, nestačilo. Inak má rekord kola v závode, 3:19. Ostaný boli o poznanie horší

Alebo, ak by práve v boxoch číslo 7 nestávilo toľko času... To sú ale pomeliky, Peugeot obecne podáva lepšie časy ako Audi, avšak ale jeho spotreba paliva je vyžšia. Celkovo muselo ísť č.7 na 3 zastávky viac ako Audi č.2. V LMS to stačí...takto bude musieť vyriešiť viac problémov.

Tom Kristensen
- rozhodne k tomu dopomohol aj fakt, že Audi malo o poznanie skúsenejších jazdcov na 24 hodinovke ako Peugeot. Peugeot ale zato dravejších. Skúsenosť na LM ale vyhráva (teda má výhodu, rozvážnosť sa cení Wink ) Tak aj to je ďaľší dovôd.

Tak... víťazné Audi R10 zajazdilo 381 kôl, čo je vzdialenosť 5 192 km a 649 metrov. Na rekord z 1971 ešte k tomu chýba tak 200 km. Nato, že docela veľa pršalo to je super výsledoch.

V neposledom rade je treba spomenúť výkon Audi a Peugeotu ako celku, ktorý využívajú dieselové motory... prvých 6 miest hovorí za všetko. Smile Jednoznačne je vidieť, že tu má nafta budúcnosť. Všetky predpoklady nato splňuje, horspodárnosť, výdrž a efektivita v celkom rade otáčok...

Celkové výsledky... reporty z každej hodiny, prehľady zastávok v boxoch nájdete tu (PDF).

Maximálne rýchlosti, Link: Speed TV - Radar Trap Speeds and Corners Speeds

Tímové fotografie:

Št 26.6.2008, 18:24 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Odpovedať na tému    Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk » Tuning Časy uvádzané v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1
Prejdi na: 
Rýchla odpoveď