Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk
RegistráciaHľadaťFAQZoznam užívateľovUžívateľské skupinyNeedForSpeed.sk
Prihlásenie
Úvaha: Je možné udělat realistický simulátor závodů ?
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Odpovedať na tému    Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk » Diskusia o NFS: Most Wanted Zobraziť predchádzajúcu tému
Zobraziť nasledujúcu tému
Úvaha: Je možné udělat realistický simulátor závodů ?
Autor Správa
_JXP_
Administrátor
Administrátor

Založený: 15.11.2004

Užívateľ nie je momentálne prítomný na fóre

Príspevok Úvaha: Je možné udělat realistický simulátor závodů ? Odpovedať s citátom
Každý rok je to stejné. Vychází nový díl série NfS na který se převážná část herního světa těší, ale vždy také "vylézají z děr" různí kritikové nastoleného fyzikálního modelu, destrukčního modelu, grafiky, hratelnosti a já nevím čeho ještě. Proč tomu tak je nevím. Vůbec totiž nevím, proč tito lidé nepřijmou dané zákonitosti jako určitý standard, kam série NfS dospěla.

Protože jsem ale fanda do virtuálních závodů a již mnohokrát jsem přemýšlel nad tím co mi v kterých závodech vadí, zkusím svoje bouření myšlenek trochu popsat.

Základní otázka je totiž jediná.
Je možné naprogramovat pro stávající počítače realistický simulátor ?

Můj názor je, že nikoliv.

Co by měla realstická hra určitě obsahovat:

1. Model poškození
plusy:
odpadnulo by nerealné naražení jeden do druhého, využívaní prostředí ke "svezení se" v zatáčce
mínusy:
méně zdatní řidiči by si hru asi moc neužili, protože by měli auto pořád zralé do šrotu. I v reálu se nejdřív musíte pořádně vyjezdit, než si začnete troufat na ježdění více na hraně (tím nemyslím v běžném provozu)

2. Reálné chování auta
Ano, toto je jedna z věcí, která se váže na mnoho ostatních. Pokud totiže není možné udělat vše ostatní realistické, musí se ubrat i v tomto ohledu protože vám při řízení počítač nedokaže nasimulovat následující:

a) Vliv odstředivých sil na řidiče
toto prostě stávající HW umět ani nemůže. Musíme si počkat na Virtuální realitu Smile.

b) Zorný úhel pohledu (periferní vidění)
Opět omezující faktor. Na LCD či CRT monitoru prostě kolem sebe vidět nemůžete. Proto se váš zorný úhel poměrně výrazně omezuje. Je to přeci jen 2D zařízení, i když hra je v 3D Smile)

c) Rozhlížení se pomocí pohybu hlavy a očí
ano, k udržení přehledu závodník v reálu kmitá očima a tím si dokáže ve velké rychlosti udržet přehled o situaci. Rozhlížení se pomocí rukou je ve velké rychlosti nebezpečné, protože můžete snadno ztratit kontrolu nad reálně se chovajícím vozem.

d) Systém ovládání
Tady by stačilo možná málo a to vytvoření robustního analogového volantu, který bude mít dokonale vyřešený systém upevnění (opravdu se ani nehne) a hlavně bude mít širší zěr při otáčení. Neznám všechny vyráběné volanty, ale myslím že žádný ze stávajících modelů se nedokáže otočit minimálně 2x kolem své osy. Sice můžete namítnout, že řízení v závodních vozech se od civilního liší, jenže třeba např v NfS sériích jezdíte sice ve sportovních autech, ale přeci jen civilních. Pro dostatečný rozsah a tím pádem i citlivost bych opravdu považoval výrobek s minimálně 1.5 otáčkou kolem své osy na obě strany. Pedály jsou kapitolou samou pro sebe, komu z vás nikdy pedály pod nohama neujížděli (neříkám pořád) a to je při závodu opravdu velmi nepřijemné.

e) Fotorealistická grafika se spravným fyzikálním výpočtem rozlišení textur
no, toto PC prostě také nedokáže. Musíme totiž myslet hlavně na schopnost našeho oka. To, že je oko snadno oblafnutelné ve vnímání plynulosti zobrazované scény je všeobecně známo (25 FPS), jenže vaše oko zpracovává informace v reálném čase a okolní prostředí se samozřejmě mění také plynule. K dokonalé plynulosti je tedy nutné, aby v každém okamžiku docházelo k zohlednění vašeho pohybu a okolní objekty se tomuto plynule přizpůsobovaly. Další věc, kterou si možná mnoho kritiků neuvědomuje je to, že většina z nás má 2 oči, které vidí obraz svým způsobem a to co vidíme se skládá až v naší hlavě. Sami vidíte, že tyto věci prostě HW zvládnout nemůže, protože takový procesor, který by toto zvládal ještě neexistuje a pokud nebudete mít rozdělené obrazovky pro každé oko jedno tak, aby vnímla tu tejnou scénu svým způsobem dokonalého prostorového vjemu prostě nedosáhnete

Programátoři počítačových her pracují s HW co mají k dispozici (neříkám, že ho mají vždy k dipsozici také hráči) a proto musí VŽDY hledat kompromisní řešení chování hry. Ti, co opěvují simulátorovitost některých her vyvedu z omylu. Možná jsou těžší na ovládání, ale k realistickému chování mají úplně stejně daleko jako arkádové tituly. Jedni vývojáři chtějí oslovit spíše uzavřenou skupinu nadšenců, kteří dokáží na jedné trati nakroužit deítky hodin a stále je to baví a druzí se zase snaží hru přiblížit masám a naplnit vlastně to, proč hraní na PC vzniklo a to je hrát si na něco co v reálu dělat třeba nemůžu.

Pokud tedy budu vnímat tento problém globálně pak bych měl jako hráč být s tímto srozuměn a přijmout to jako stav a hrát pouze to co mne baví a libí se mi. To co se mi nelíbí nemusí být apriori špatné, ale prostě to není pro mne. Pokud se tedy tímto ti "kritkové" budou řídit bude v diskuzích kolem různých her hned pozitivnější atmosféra bez zbytečných rozbrojů "rádoby" lepších řidičů, kteří jsou akorát netolerantní. Kdo chce realitu nesmí sedět u PC a realných závodů se zůčastnit.

P.S. Vřele mohu doporučit se přihlásit do nějaké veřejné soutěže např. na motokárách, které jsou v běžných půjčovnách. V jednom takovém týmu jsem byl a mohu říct, ze je to opravdu hodně vzrušující. Byl samozřejmě kalendář závodů na různých tratích. Jezdila se samozřejmě kvalifikace o pořadí na startu a samotný závod trval 90 minut. V tomto limitu se 3 člená posádka 2x vyměnila a bylo provedeno také dotankování. Jezdilo se na krytých tratích, venkovních, ve dne i za tmy, za deště i sluníčka .... prostě byla to paráda. V mezidobí jsme trať příštího závodu pilně trénovali .... byla to prostě super zábava Wink.

Jako inspiraci přikládám odkaz na jednu takovou veřejnou soutěž Bohemia Kart Cup, která se už pár let jezdí a je otevřená úplně pro všechny Wink.

Naposledy upravil _JXP_ dňa Ne 13.11.2005, 13:17, celkom upravené 3 krát
Ne 13.11.2005, 12:46 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Mafian
Divák
Divák

Založený: 27.09.2005

Príspevok Odpovedať s citátom
dobra uvaha ale tohto sa dockame az za par rokov, ale inak jedine NFS ktore bolo podla realu bolo NFS 5 porsche unleashead Wink

Ne 13.11.2005, 13:10 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger ICQ
Seymour
bot

Založený: 14.06.2005

1. a 2. bod je ako tak splneny v GT Legends, Mercedes Bnez World Racing a niektorych rally... ono je to tak, ako to teraz je(arkada), asi kvoli tomu, ze ked hrac lama sadne za CP, nevedel by co s tym robit a prestalo by ho to bavit - nehral by to.
Ne 13.11.2005, 13:47 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
NitrO
VIP member
VIP member

Založený: 14.09.2004

suhlas s catloverom...inak asi najlepsi simulator je seria gran turismo, az na nicenie

Team eNETiS Website
Ne 13.11.2005, 13:49 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail ICQ
Madish
VIP member
VIP member

Založený: 18.09.2004

Souhlas, GT je nejlepší v simulaci aut bez přítlaku (ale nevim, jak se chová auto s přítlakem v realu, a taky jsem nejezdil GT 3 a 4) ty simulátory, mají více těch faktorů, aby si to prostě nezahrál každej, jak si říkal, Richard Burns Rally jsem poprvý taky furt šrotoval auto, pak jsem se to naučil a je to uplně nádhera. Teď jsem drtil rFaktor, taky jsem se furt točil jak lamer, trocha hraní s podvozkem a je to paráda Mr. Green

Takahiro Ueno
Toyota Soarer
Ne 13.11.2005, 13:56 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky Yahoo Messenger ICQ
Jakkub
AMERICAN FARMER
AMERICAN FARMER

Založený: 09.09.2004

Keby sme zobrali kabinu auta, namiesto skliel nainstalovali nejake lcd zakrivene obrazovky, a popripade okolo auta este umiestnili nejake zariadenia ktore by s nim podla pohybu v hre dokazali hybat, dostali by sme zase o nieco realistickejsi simulator Smile Problem je ale ten, ze za peniaze ktore by stal, by ste si mohli kupit Octaviu WRC a jazdit na normalnych okruhoch Smile

Ne 13.11.2005, 15:04 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Seymour
bot

Založený: 14.06.2005

co by to ale spravilo, ked narazais? napr. pri takej 342ke(moj rekord v MW)? zabije ta to? zlomia sa LCD a cela kabina sa skrci a roztrha?
Ne 13.11.2005, 15:17 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
_JXP_
Administrátor
Administrátor

Catlover Napísal:
co by to ale spravilo, ked narazais? napr. pri takej 342ke(moj rekord v MW)? zabije ta to? zlomia sa LCD a cela kabina sa skrci a roztrha?

nj, to byl Game Life Over Laughing .
Ne 13.11.2005, 16:49 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Spud
Začínajúci tuner
Začínajúci tuner

Založený: 16.11.2004

jestli si chces zahrat realisticky aspon trosku tak hraj LFS u NFS se toho myslim nedockach
Ne 13.11.2005, 20:27 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu ICQ
Kein
! EPICKÁ LAMA !
! EPICKÁ LAMA !

Založený: 05.11.2004

tak treba me je arkadovost ovladani putna ale arkadovost AI to je to co me tady se*e...pro me jsou nove needy smesne...ten gdo hral NFS4 za flojdy vi o cem mluvim...chybi mi radar poicejni Camaro klepeta a spiky na zem....+ ta pekna moderni grafika HUDu a menu u NFS4 ...

a proc vylezaji kritikove z der?? oni vlastne nevylezaji...jejich nazor byl na svete jeste drive nez NFS6 poznalo svetlo sveta...jenze to nikdo ten nazor neprosazoval nebylo potreba kazdej si totiz "mackal ty svoje zlate NEEDY"...a prihlizet na to jak se ze seriozni serie HRY stava Hracka pro deti nekomu muze vadit a proto zakleje nad tim kam se OPRAVDU VAZNA KLASIKA DOBOJOVALA kde ji dostala komerce....a to vadi i mi KDYZ POMINU TO ZE Z NOWYCH NEEDU STALE JDE CITIT KONZOLE tak fakt ze zanikly ShowCase( v novych needech sem si vsiml ze tam nejaky naznak zase je) ze vlastne hra z vas osobne dela KINGA NA SILNICI a nezastavi vas nic krom dreveneho plotu ktery znaci konec krajnice a neprorazite ho ani s rozjetym mustangem ale to ze malej Golf V odrazi jakoby nic policejni zataras a policajt leti vzduchem to je vec zaludna lec vyslovene zajimava....ne-li trapna..

shrnem to chybi mi vaznost NFS 4 a jakykoliv dalsi dil NFS budu zase porovnavat s NFS 4 a budy kritizovat protoze i starsi hraci maji narok na slusne klasicke needy a ne na hru gde jste polobuh...shrnuto podrzeno...

Ne 13.11.2005, 21:59 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
_JXP_
Administrátor
Administrátor

a proc keine nehledas nekde jinde ? v nfs se toho uz nedockas, to musi byt i tem mladsim jasne, natoz starsim ... a jako starsi, by jsi mel vedet co znamena respekt k uspechu, aniz by to znamenalo, ze se ti to musi libit. Cim to je, ze se NFSU2 umistila na prednich prickach TOP her v zebricku o hru roku. Prave, ze toto mi hrozne moc nesedi. A neverim tomu, ze hraci co nfs hraji to hraji s nechuti a odporem, verim, ze se jim to libi a ze to hraji s chuti. jenze proc jsou nejvic videt kriticke nazory ?

NFS4 bylo stejne nerealisticke jako jakykoliv jiny dil, nenamlouvej si, ze byl realnejsi, jen mel proste jine chovani, ktere te oslovilo vicem jenze jine treba zase neoslovilo. Jo, ted je hej tem, kterym fyzikalni model vyhovuje. A o realite vubecnema smysl diskutovat ... podivej se treba na serii GTA, je hodne opevovana, muzes tam delat tolik veci a pritom ze by jezdeni a chovani AI postav bylo realne nikomu nevadi. JE to proste jiny svet a je to dobre. proto tu konec koncu PC hry jsou.

P.S. nj, konzole jsou budoucnost. proto si vazim kazdeho kvalitniho titulu pro PC, protoze hrani na PC bude v budoucnu opravdu asi tezko realizovatelne. A tech par vyhod, ktere PC oproti konzolim ma hrave uz dneska vyvazi pocet vyhod her na konzolich. I s tim se budeme muset smirit, zivot je uz takovy Wink.
Ne 13.11.2005, 23:23 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kein
! EPICKÁ LAMA !
! EPICKÁ LAMA !

Ale mi nejde o Realisticnost ale o tu ARKAdovitost!! Wink

NFS4 bylo vaznejsi a propracovanejsi...,tohle je porad 1 a to same...je to smesne jedes si jak buh a nic te nezastavi to treba v ve 4ce bylo a bylo toho mnohem vice...

Tobe se libi tahle smesna Arkada mi ne nazor vs. nazor..

a proc nehledam jinde?? k NFS me vaze citovy vztah byly to mooje prvni zazitky a tak marne doufam a tapu ze se Autori vzpamatujou...a udelaji aspon jeden dil normalni...proste od NFS Mw cekam i neco jineho z predchozich dilu krome Tuningu a grafiky...priznejme si ze gdyby Needy nemeli takhle dokonalou grafiku a propracovane pekne nalestene modely aut tak nejmene polovina lidi na tu hru ani nesahne...

Proc se NFS umistilo na vrchnim zebricku?? mladych lidi co nepoznali starsi NFS nebo se spokoji s hezkou grafikou a dobrym zvukem je nezpocet...taky sem je hral rad se koukam na peknou grafiku...ale gdyby tomu dali torchu vaznosti tak by to hralo nejmene 2x tak vice lidi...a hrali by to i ti co neumi jezdit a jsou zvykli na arkady...a proc??? protoze hrali predchozi dily a tak by hrali i nove stejne tak jako jA HRAJU MW dohraju je prekopu si par aut na letadla..a konec a CD bude hnit v policce vedle U2 U1 A Hot Pursuit 2... Wink

btw.: Co se tice GTA myslim ze je o mne vseobecne znamo ze davam prednost Mafii...nebyt Addonu ...tak ja osobne po te hre ani nesteknu....

Ne 13.11.2005, 23:58 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Jakkub
AMERICAN FARMER
AMERICAN FARMER

ja si myslim ze to co sa deje v EA my urcite nezmenime a tak mam iny navrh: co tak dat nejake stare NFS online? Smile multiplayer v MW je strasny, boti po mesiaci omrzia a ked sme sa tu uz zisli viaceri fandovia starych NFSiek, preco ne?

btw keine - co by si napriklad ty cakal od noveho NFS? ved okrem grafiky sa predsa na podla teba dokonalom NFS4 neda uz nic vylepsit, ci ne? a prave o grafike si sa zmienoval v negativnom zmysle, ze je pre deti a ze MW by si bez gradiky nikto nekupil... Wink

Po 14.11.2005, 00:25 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Kein
! EPICKÁ LAMA !
! EPICKÁ LAMA !

Jakkub Napísal:
ja si myslim ze to co sa deje v EA my urcite nezmenime a tak mam iny navrh: co tak dat nejake stare NFS online? Smile multiplayer v MW je strasny, boti po mesiaci omrzia a ked sme sa tu uz zisli viaceri fandovia starych NFSiek, preco ne?

btw keine - co by si napriklad ty cakal od noveho NFS? ved okrem grafiky sa predsa na podla teba dokonalom NFS4 neda uz nic vylepsit, ci ne? a prave o grafike si sa zmienoval v negativnom zmysle, ze je pre deti a ze MW by si bez gradiky nikto nekupil... Wink

nn rozhodne sem nerikal ze je Grafika pro deti.. sam sem rikal ze NFS MW hraju jen kvuli grafice jinak bych na ni nesah...taky sem rikal ze sem clovek ktery se rad podiva na peknou Grafiku proto bych ji chtel do NFS4 - je pekna...a NFS Mw by si bez takhle pekne grafiky fakt vetsina lidi nekoupila( nerikal sem nikdo dycky se nekdo najde Wink )

Ze se u NFS4 da zmenit jen grafika tak to urcite ne...zahrnul bych tam jeste Volnou Jizdu po meste a neco malo tuzingu.. at si mam z ceho skladat...

Co bych cekal od noveho NFS???

-jizdu po meste
-moznost hrat za policii (hrat ZA policii(se vsim vsudy roadbloky spike stripy helikoptera) ne hrat si NA policii jako tomu bylo v NFS6 kde z helikoptery hazely zapalne sudy - WTF??)
-jiz zminovanou peknou Grafiku
-pohled zevnitr
-delani Videi
-propracovanou karieru (viz NFS Porsche)
-lepsi fyzikalni model (kdyz narazite tak do neceho co neni kraj mapy tak at aspon oneco spomlite)
-moznost zniceni auta (ovsem tohle mi je zase celkem jedno ale bylo by to +)
-neco malo z Tuzeni (ale nechtel bych a by se na to kladl tak velky duraz jako u Ucek)
-Pocasi (snih dest slunce - Snowy Ridge,Dolphin Cave,Atlantica smrk ... Crying or Very sad
-samozrejme DEN a NOC...(+ nadherne stiny a osvetleni policejnich majacku...)
-OMNOHO LEPSI AI Arrow to jest VAZNEJSI POLICAJTY KTERI VYDRZI ASPON 15min JET ZA VAMA BEZ TOHO ABY VJELI DO PROTISMERU A UDELALI NEHORAZNY BORDEL!)
-moznost pridavani addonu (novych modelu atp...to zaruci hre nesmrtelnost)
-bujny vozovy park... z USA i EU
-co nejmene arkadovosti ale zase ne prilisnou realitu to by bylo potom otravne...
-to by bylo asi tak all mozna si jeste na neco vzpomenu wink:
spokojen?? Mr. Green

Naposledy upravil Kein dňa Po 14.11.2005, 01:08, celkom upravené 1 krát
Po 14.11.2005, 00:49 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
_JXP_
Administrátor
Administrátor

no uz se mi nechce delat rozbor tech bodu, ale mam pocit, ze dost bodu nfsmw splnuje Wink. a to ostatni taky uplne do detailu posoudit nedokazu, protoze to je otazka na plnou. To uplne vypada, jako by jsi nove nfs uz odsoudil Shocked .
Po 14.11.2005, 01:02 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jakkub
AMERICAN FARMER
AMERICAN FARMER

hometown Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad cry

Po 14.11.2005, 01:04 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Kein
! EPICKÁ LAMA !
! EPICKÁ LAMA !

J X P Napísal:
no uz se mi nechce delat rozbor tech bodu, ale mam pocit, ze dost bodu nfsmw splnuje Wink. a to ostatni taky uplne do detailu posoudit nedokazu, protoze to je otazka na plnou. To uplne vypada, jako by jsi nove nfs uz odsoudil Shocked .

Vychazim tak jak na me zapusobilo DEMO..a plna hra se o moc lisit nebude... Wink

Po 14.11.2005, 01:05 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Kein
! EPICKÁ LAMA !
! EPICKÁ LAMA !

Jakkub Napísal:

a ta zas*ana pravouhla zatacka gde sem si dycky nabil hubu...byla to moje nejoblibenejsi mapa Rolling Eyes mala a rychla

Po 14.11.2005, 01:07 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Jakkub
AMERICAN FARMER
AMERICAN FARMER

Kein Napísal:
Jakkub Napísal:

a ta zas*ana pravouhla zatacka gde sem si dycky nabil hubu...byla to moje nejoblibenejsi mapa Rolling Eyes mala a rychla
aj moja...
vojdes do mesta, rozdvojka, male namesticko, zasrana 90° zatacka, vydes z mesta a potom ta velka rychla tocena zakruta co si tam vzdy isiel na plne, a ciel Mr. Green

Po 14.11.2005, 01:08 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Jakkub
AMERICAN FARMER
AMERICAN FARMER

ale ja som hometown hraval len v NFS3... NFS3 je NFSko ktore som hral najdlhsie, u NFS4 som moc dlho nevydrzal pretoze som si ho zohnal dost pozde a kratko potom vyslo Porsche Wink

Po 14.11.2005, 01:11 Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Odpovedať na tému    Obsah fóra FORUM.needforspeed.sk » Diskusia o NFS: Most Wanted Časy uvádzané v GMT + 2 hodiny
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Strana 1 z 3
Prejdi na: 
Rýchla odpoveď